Hvem er du? Din baggrund?

Jeg hedder Zana Labovic, er 30 år og driver til daglig Monte Home. Monte Home er en virksomhed med økologiske produkter, der er kreeres af kvinder, designes af kvinder og  leveres af kvinder. Det hele startede i 2015, hvor jeg lige havde færdiggjort min kandidat i Supply Chain Management fra CBS. Jeg rejser hver sommer til Montenegro, for at holde ferie og besøge min dejlige familie, og denne gang tog jeg af sted med et sind, som ikke var forstyrret af deadlines, eksaminer eller andre gøremål.  Jeg var klar til at prøve noget nyt og anderledes og som ikke havde økonomiske begreber, tekniske termer og fastsatte metoder over sig. Ideen om at skabe en forretning med produkter fra Montenegro, havde været der igennem flere år, men i 2015  var energien og instinktet klar til at se, hvad der kunne ske. Det hele starter, faktisk meget uskyldigt med et indkøb af 10 par sutsko, som jeg tager med i kufferten på vej til Danmark. Jeg opretter en Instagram profil, som jeg så enkelt kalder ’Varme sokker’. Jeg uploader billeder og liker så mange billeder på Instagram som muligt, indtil mine fingre ikke kan mere. En kunde henvender sig endelig og vil bestille 5 par sutsko med det samme. Lige pludselig er de 10 par sutsko væk og jeg har flere interesserede købere som venter på et svar. Jeg bruger ca. 1,5 måned på at få samlet et hold af mennesker i Montenegro, der kan hjælpe mig med at finde strikkere, modtage mine produktordrer samt pakke og sende varerne til Danmark. Det går op for mig, at jeg har skabt en forretning. Efter at have stablet det hele på benene, får jeg så et fuldtidsarbejde, og her arbejder jeg i 2 år, inden jeg endelig giver slip og fokuserer 100% på Monte Home.

Hvorfor er du iværksætter? Dit purpose?

Er jeg iværksætter? Det er først ved at gå op for mig i  år 2018, at jeg er iværksætter. Jeg har i hvert fald iværksat Monte Home, og det er en forretning jeg bliver mere og mere glad. Det handler tit lige om at knibe sig selv i armen og sige ”hallo søster, du har sgu skabt noget fedt og det er ikke kun fedt for dig selv, men også fedt for leverandører og kunder”. Mit formål er, at sætte fokus på kvinder i Montenegro og deres fantastiske strikkekundskaber. Jeg vil gerne gøre en forskel for kvinderne og være med til at hæve deres livskvalitet. Min familie i Montenegro er heldige at have os i Danmark til at hjælpe dem, hvis de bliver alvorligt syge, men det er der mange andre, der ikke er. Disse uforudsigelige omkostninger er svære for mange at dække, og derfor har jeg et stærkt ønske om at hjælpe til med at gøre kvinderne økonomiske stærke. Mit andet formål med virksomheden indebærer faktisk mig selv. Jeg har tidligere arbejdet i en virksomhed, hvis eneste formål var at sælge, sælge og atter sælge. Miljøet,  smid-ud-tankegangen og den rene og skære manglende respekt for klodens ressourcer, kunne jeg ikke forene mig med.  Monte Home har givet mig den ro jeg manglede og havde brug for. Her handler det også om at sælge, men på en langsommere og sundere plan – noget man så flot kalder slow fashion. Monte Home arbejder langsigtet og på en økonomisk bæredygtig måde, hvilket betyder at vi kan være med at styrke kvindernes økonomi til langt ude i fremtiden. Det er en ide, jeg kan forene mig fuldstændig med 🙂

Hvad handler din forretning om? Hvilken forskel ønsker du at gøre?

Min forretning sælger 100% økologiske produkter,  og er håndlavet af kvinder i Montenegro. Produkterne strikkes i kvindernes egne hjem, er det betyder at mønstrene  varierer pga. individualiteten, men det er en del af charmen. 🙂 Jeg har med Montenegrinsk blod i  årerne, altid følt mig tiltrukket af Montenegros vilde natur, rene luft og hjemmelavede håndværk. Derfor har jeg også en indre trang, til at gøre en forskel for de mennesker, der lever i Montenegro. Mit store ønske er nok, at jeg kan leve af denne forretning og at kvinderne i Montenegro kan leve et bedre liv.

Hvad er dine største udfordringer?

Jeg glemmer at nyde processen og fejre mål, men for at ændre denne ’dårlige vane’ har jeg decideret skrevet mål ned i min notesbog og hver gang jeg når et mål, skal det fejres med en drink, champagne eller vin. Hvem skal med? 😉 Min anden udfordring går nok ud på at bede andre mennesker om hjælp, men det har faktisk hjulpet mig at gå til Goodtalks events og lytte til andre kvinders kampe og sejre. Vi alle kæmper med et eller andet og det er ikke flovt at sige ”hey, jeg ved sgu ikke lige hvordan jeg skal komme videre herfra. Har du tid til at lytte/hjælpe?”. Så man kan sige at Goodtalks både hjælper med at skabe netværk mellem kvinder, men også hjælper på en mere terapeutisk facon – det er okay, at tale ud om det du kæmper med, og måske er der en derude, der kan hjælper dig.

Hvad er det næste du gerne vil lære?

Jeg vil gerne lære at SEO optimere, så jeg kan få flere besøgende på hjemmesiden og få mere opmærksomhed til de fantastiske økologiske produkter.

Dit bedste råd til andre?

Tving dig selv ud i situationer, som du finder ukomfortable. Skriv din frygt ned og så find ud af hvordan du kan placere dig selv i netop denne situation, så du til sidst kan blive komfortabel i denne situation. Jeg bed virkelig mærke i hvordan kvinder egentlig er indrettet, da jeg deltog i et foredrag med et publikum med ca. 90% kvinder og 10% mænd. Foredragsholderen vælger at stille et spørgsmål til publikum, hvorefter det kun er mændene, der rækker hånden i vejret. Jeg kendte svaret, men vælger ikke at række hånden op, og manden der svarer, svarer forkert. 90% kvinder i publikummet og vi vælger at lade mændene svarer, selvom vi kender svaret. Hvornår begynder vi at række hånden i vejret? Grunden til vi ikke rækker hånden i vejret er jo,  fordi vi ikke er 100% sikre og vi frygter at blive ydmyget. Mit nye mål er, at skubbe mig selv ud i de her usikre situationer og turde ’ydmyge’ mig selv. Hvad så, hvis jeg svarer forkert? Det handler ikke altid om at have ret eller svare rigtigt på et spørgsmål, men om at turde kaste sig ud i det selvom det virker skræmmende.

Hvordan kan du spille andre gode?

Hvis du begynder at tvivle på, hvorfor du har kastet dig ud i den selvstændige iværksætter-verden, så tag fat i mig.  Jeg vil gerne hjælpe kvinder til at lade være med at tvivle på sig selv, så meget som jeg gjorde og stadig gør nogen gange. Hver gang jeg tvivler, siger jeg til mig selv ”Nej Zana, det hjælper dig på ingen måde at køre de her negative tanker rundt i dit hoved!”. Man skal virkelig prøve at observere hvem der snakker inde i ens hoved, og når man begynder at gøre det, så stopper snakken af sig selv. Det lyder måske skørt, men denne metode fungerer for mig og måske den også fungerer for andre. Når man er iværksætter kan man nogen gange gå i stå og føle man ingen steder rykker sig. Her hjælper det, at tale med andre iværksættere, for at sætte gang i nye tankeprocesser, få nye ideer eller måske endda løse problemet, du sidder med. Så tag endelig fat i mig, hvis du mangler én at køre nogle ideer igennem med. Jeg er god til at komme med feedback uden filter.  

Hvorfor er du med i Goodtalks?

I starten vidste jeg ikke klart, hvorfor jeg valgte at deltage i Goodtalks events, men nu er jeg ved at forstå at jeg har et indre behov til at have kvinder omkring mig, der støtter og hjælper mig. Jeg er vokset op med 3 søstre og en meget omsorgsfuld mor, og den slags kvindelig energi har jeg professionelt ikke været omgivet af de sidste 7 år pga. de mandsdominerede uddannelser og jobs, som jeg har kastet mig ud i. Her har der typisk været 90% mænd og 10% kvinder til stede og det har ikke virket for mig.

Besøg Monte Home’s hjemmeside her: www.montehome.dk

Vil du spille andre gode?

Udvid dit netværk og dine kompetencer. Deltag i Goodtalks' sociale platform og find nye kompetente kontakter og få sparring fra seje kvinder.